Probiotyki i żywe kultury bakterii, podobnie jak prebiotyki i błonnik w formie wygodnych kapsułek, cieszą się coraz większą popularnością. Warto jednak, szczególnie w okresie przeziębień lub podczas stosowania antybiotyku, wprowadzić do swojej kuchni także naturalne produkty. Oto lista produktów żywnościowych, które mają silne działanie probiotyczne. Oznacza to, że zawierają w sobie żywe kultury bakterii, które – podczas spożywania normalnego posiłku – mogą w istotny sposób przyczynić się do odbudowy flory bakteryjnej jelit.  

Jednym z najbardziej znanych, naturalnych probiotyków, jest oczywiście kapusta kiszona. Z powodu procesu fermentacji jest ona bardzo bogata w bakterie, które – rzecz jasna – są korzystne dla organizmu. Już porcja kapusty kiszonej albo dwie łyżki soku z kapusty kiszonej z samego rana mogą w istotny sposób wpłynąć na pracę układu pokarmowego przez cały dzień. Dodatkowo zawiera ona ogromne ilości witamin i minerałów, które wspierają odporność. Z tego powodu warto po nią sięgnąć w okresie jesienno-zimowym. 

Kolejnym naturalnym probiotykiem jest kefir. Ten również zawiera żywe kultury bakterii, które odbudowują florę bakteryjną w jelitach. Niektóre kefiry są dodatkowo wzbogacane o specijalne bakterie. Warto wybierać produkty jak najwyższej jakości, najlepiej o krótkim terminie przydatności. 

Zakwas z buraków to mniej znany, ale bardzo ciekawy probiotyk. Jest bogaty w witaminę C, a także w kwas mlekowy, witaminy z grupy B czy kwasy foliowy. To idealna propozycja dla sportowców, ponieważ buraki mogą przyczyniać się do szybszej regeneracji mięśni. 

Jak widać, produkty będące naturalnymi probiotykami są łatwo dostępne. Warto spożywać je kilka razy w tygodniu, aby kompleksowo zadbać o swój organizm.