|
|
| Autor |
Wiadomość |
|
macko910
|
Napisane: 18:43, piątek 30.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ale trochę się już pogubiłem  Mógłby mi ktoś powiedzieć o co chodzi z tymi punktami, zerówkami, bonusami? A najlepiej to, czy moglibyście mi w przybliżeniu opisać procedury związane z egzaminami, zaliczeniami itp? Jaki wpływ mają na to te punkty i uczęszczanie na zajęcia (oczywiście nie licząc wiedzy z nich wyniesionych  ). Przepraszam za tyle pytań, ale nawet nie przypuszczałem jak "zielony" jestem w tych sprawach. PS Zrobił się lekki Off-top ale to nie szkodzi 
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
asd5005
|
Napisane: 19:10, piątek 30.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
|
1. Punkty możesz traktować podobnie jak oceny cząstkowe w liceum z tym, że w liceum bez ocen cząstkowych nie dało się wystawić końcowej a tu wystarczy napisać egzamin (wyjątkiem są języki - z których ocena jest wystawiana w całości z punktów - i być może inne przedmioty na których trzeba zdobyć jakieś minimum by zaliczyć ćwiczenia i zostać dopuszczonym do egzaminu - zależy od wykładowcy). Punkty dostaje się za różne rzeczy, jak to w szkole, czyli: aktywność, kartkówki, kolokwia (tak na studiach nazywają się sprawdziany) itp. 2. Zerówka to taki egzamin który przeprowadzany jest z niektórych przedmiotów (u niektórych wykładowców) przed oficjalnym I terminem egzaminu. Dla ciebie to będzie dosyć dobra opcja bo jak ci się zwalą przedmioty z obu kierunków na raz to może być ciężko. Warunki zerówki są różne dla różnych wykładowców (np. u jednego jak nie powiedzie ci się na zerówce to dalej masz dwa terminy które przysługują każdemu, u innego pozostaje już tylko jedno podejście). Bywa, że aby móc podejść do zerówki trzeba mieć ileśtam punktów z ćwiczeń. 3. Szczegółów niestety dowiesz się dopiero na pierwszych zajęciach z przedmiotów dlatego dobrze abyś na nie poszedł lub dokładnie się potem dowiedział co i jak. 4. Co do reszty ważnych przedmiotów do warto dodać do tej listy mikroekonomię. Nie wiem jaki kierunek chcesz sobie dalej wybrać, ale być może ten przedmiot pomoże ci się zdecydować. Poza tym, skoro zdecydowałeś się na sgh może cię zainteresuje. 5. Z przedmiotów z których są ćwiczenia zostaniesz odgórnie przydzielony do konkretnej grupy, lecz grup ćwiczeniowych jest kilka i nie powinno być problemów z przepisaniem się na inny termin.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
macko910
|
Napisane: 19:40, piątek 30.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
|
Dziękuję bardzo. Co do kierunku to polecano mi MIESI a zarządzanie raczej odradzano - ale tu jeszcze zadecyduję, może coś innego mnie jeszcze zaciekawi. Przede wszystkim zobaczę jak sobie będę dawał radę. Szkoda, że nie będzie już ścieżek tylko zajęcia międzykierunkowe, bo planowałem wziąć zarządzanie zasobami ludzkimi do MIESI (jeżeli oczywiście czułbym się na siłach, a to pokaże czas). Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
mily.milek
|
Napisane: 23:04, piątek 30.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
macko910 napisał(a): W sumie w planie I semestru jest: geografia ekonomiczna lub historia gospodarcza 11049 matematyka 11050 mikroekonomia I 11054 podstawy prawa 11053 wstęp do informatyki gospodarczej 10101 język obcy I 10201 język obcy II 11025 wychowanie fizyczne
i tylko takie sa przedmioty w pierwszym semestrze, czy tez mozna wybrac sobie jakies inne, na przyklad potencjalne z drugiego semestru, by zaliczyc je teraz, w semestrze zimowym?
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
nizikko
|
Napisane: 23:10, piątek 30.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
na I semestrze nic nie mozecie wybierac z tego co wiem (bo nie macie II i III etapu deklaracji o ile sie dobrze orientuje) spojrzcie na to inaczej: tyle czasu mozna wykorzystac na wieeele sposobow. mozna pracowac, dzialac w organizacjach studenckich, kolach naukowych, rozwijac sie i swoje zainteresowania. na tym wlasnie maja polegac studia 
|
Ostatnio edytowano 23:19, piątek 30.07.2010 przez nizikko, łącznie edytowano 1 raz
|
|
Among thousands of comrades and ten thousand enemies, only you... only you made me forget my dream. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
macko910
|
Napisane: 23:16, piątek 30.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
|
Oto wykaz przedmiotów z wirtualnego dziekanatu:
I SEMESTR
geografia ekonomiczna lub historia gospodarcza matematyka mikroekonomia I podstawy prawa wstęp do informatyki gospodarczej język obcy język obcy wychowanie fizyczne
II SEMESTR finanse makroekonomia I mikroekonomia II rachunkowość statystyka język obcy I język obcy II wychowanie fizyczne II
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
gwr9
|
Napisane: 2:15, sobota 31.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
|
Kontynuując (bardzo ważnego) offtopa, spytam się jeszcze: czy uczęszczanie na ćwiczenia i dostawanie samych niedostatecznych (z kartkówek, kolokwiów, ew. odpowiedzi ustnej(?) ) w praktyce równa się temu, jakby się w ogóle na te ćwiczenia nie uczęszczało? Na zdrowy rozum powinno się temu równać, jednak korzysta się z punktów przydzielanych (u niektórych ćwiczeniowców) z faktu samej obecności. W teorii więc: można przyjść, siedzieć, myśleć o niebieskich migdałach i migdałkach, ale i tak się z tego skorzysta (punktów za obecność), nie mylę się? I czy nasz wykładowca jest czasem naszym ćwiczeniowcem? Jeśli tak to zyskujemy punkty za obecność, tracimy w oczach profesora (ew. doktora ;p). Proszę o wskazanie ewentualnych błędów w moim rozumowaniu.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
chase
|
Napisane: 8:42, sobota 31.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
gwr9 napisał(a): Kontynuując (bardzo ważnego) offtopa, spytam się jeszcze: czy uczęszczanie na ćwiczenia i dostawanie samych niedostatecznych (z kartkówek, kolokwiów, ew. odpowiedzi ustnej(?) ) w praktyce równa się temu, jakby się w ogóle na te ćwiczenia nie uczęszczało? Na zdrowy rozum powinno się temu równać, jednak korzysta się z punktów przydzielanych (u niektórych ćwiczeniowców) z faktu samej obecności. W teorii więc: można przyjść, siedzieć, myśleć o niebieskich migdałach i migdałkach, ale i tak się z tego skorzysta (punktów za obecność), nie mylę się? I czy nasz wykładowca jest czasem naszym ćwiczeniowcem? Jeśli tak to zyskujemy punkty za obecność, tracimy w oczach profesora (ew. doktora ;p). Proszę o wskazanie ewentualnych błędów w moim rozumowaniu. 1. Korzysta się z punktów przydzielonych za obecność (w końcu uczęszczasz na te ćwiczenia), jednak te punkty to śmieszna ilość w porównaniu z tymi za kolokwia i aktywność. A te punkty są niezbędne do zaliczenia ćwiczeń i możliwości podejścia do egzaminu ( tzn. są wyjątki np. matematyka gdzie zaliczenie ćwiczen nie jest obowiązkowe), ale już na mikro(przynajmniej u mnie) trzeba było zaliczyć ćwiczenia. 2.Wykładowca może być twoim ćwiczeniowcem, ale nie musi. Każdy z wykładowców ma swoich ćwiczeniowców, ale często sam też prowadzi ćwiczenia w częsci grup.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
mily.milek
|
Napisane: 10:39, sobota 31.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
nizikko napisał(a): na I semestrze nic nie mozecie wybierac z tego co wiem (bo nie macie II i III etapu deklaracji o ile sie dobrze orientuje) spojrzcie na to inaczej: tyle czasu mozna wykorzystac na wieeele sposobow. mozna pracowac, dzialac w organizacjach studenckich, kolach naukowych, rozwijac sie i swoje zainteresowania. na tym wlasnie maja polegac studia  Moje pytanie nie bylo zwiazne z tym, ze nie wiem, co robic z wolnym czasem, a raczej faktem, ze studiuje drugi kierunek 
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
nizikko
|
Napisane: 12:12, sobota 31.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
|
Rozumiem. To pocieszę Cię tyle, ze raczej za duzo na zajecia sie nie nachodzisz w I semestrze ;p w kazdym razie nie polecam
Co do cwiczen.. znam osoby ktore pojawily sie 2 (!) razy na cwiczeniach z mikro (ale napisaly kolokwium) i wdigu, a na matme w ogole nie chodzily i nie mialy problemu z zaliczeniem.
|
|
Among thousands of comrades and ten thousand enemies, only you... only you made me forget my dream. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
_Ziolek
|
Napisane: 15:06, sobota 31.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
nizikko napisał(a): Rozumiem. To pocieszę Cię tyle, ze raczej za duzo na zajecia sie nie nachodzisz w I semestrze ;p w kazdym razie nie polecam
Co do cwiczen.. znam osoby ktore pojawily sie 2 (!) razy na cwiczeniach z mikro (ale napisaly kolokwium) i wdigu, a na matme w ogole nie chodzily i nie mialy problemu z zaliczeniem. To że Ty wybrałeś tak, że Cię nie interesowało, to nie znaczy, że nie można wybrać tak, by wszystkie (większość) zajęcia były interesujące. To tak z perspektywy trzech lat.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
nizikko
|
Napisane: 16:44, sobota 31.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
|
ależ wybrałem interesująco. historia gospodarcza z prof. Morawskim byla dla mnie najciekawszym przedmiotem na I roku. zlego slowa nie moge powiedziec o prof. Pacho i kilku innych wykladowcach z ktorymi mialem przyjemnosc sie spotkac.
po prostu niektorym przedmiotom czegos brakuje (najlepszy przyklad to chyba wdig, ale tez podstawy prawa). ale to jedynie moja opinia, kazdy z czytajacych ten temat pewnie sam sie przekona jak jest naprawde.
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
chase
|
Napisane: 17:24, sobota 31.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
nizikko napisał(a): Rozumiem. To pocieszę Cię tyle, ze raczej za duzo na zajecia sie nie nachodzisz w I semestrze ;p w kazdym razie nie polecam
Co do cwiczen.. znam osoby ktore pojawily sie 2 (!) razy na cwiczeniach z mikro (ale napisaly kolokwium) i wdigu, a na matme w ogole nie chodzily i nie mialy problemu z zaliczeniem. wg mnie lepiej jednak na matme i mikro chodzic, wdig to głównie projekty ale zależy jak kto trafi ( u niektórych teoria też się pojawia), historia, prawo to przedmioty na których się pojawiało lub nie to jak tam kto woli z tym że z prawa obowiązywały tylko notatki z wykładu 
|
Ostatnio edytowano 17:52, sobota 31.07.2010 przez chase, łącznie edytowano 1 raz
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
nizikko
|
Napisane: 17:30, sobota 31.07.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
|
Oczywiscie, ze lepiej chodzic;) to tylko taki skrajny przyklad
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
godler
|
Napisane: 20:47, poniedziałek 9.08.2010 | Tytuł: Re: Przedmioty I roku - plan |
|
|
|
A ja mam natomiast takie pytanko.. Czy mozna ustawić sobie tak plan żeby piątki mieć wolne ? Pytam dlatego bo na drugim roku na finansach mam cw od 8 do 16 a tu cos slyszalem ze maja byc zajecia na sgh na 1 roku od 8-13:30. A drugie pytanko to czy mozna bylo by przepisac wszystkie przedmioty ktore bede mial w 1 semestrze ? Ponieważ mam je juz zaliczone ale slyszalem ze tylko 15 ECTS mozna przepisac ?
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|