Bieżący czas forum: 3:04, sobota 11.09.2010 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość

Witam, dostałem się na studia dzienne na sgh i tu zaczyna się problem ponieważ jestem już studentem budownictwa na agh.
Niby od przybytku głowa nie boli ale 2 kierunków tak różnych nie pociagnę raczej. Wiem też że jednak lepiej mi idzie matma i fiza niż niemiecki.
Ogólnie mam 2 pytania:
Czy niemiecki tutaj BARDZO boli, czy tylko trochę ale każdy kiedyś go przejdzie?
Jak porównacie warunki studiowania i perspektywy po studiach z studiami technicznymi?

Decyzja dość ważna i tylko to skłania mnie do pisania na forum(inaczej bym się nie ośmieszał).
Podczas czytania forum(mogłem przegapić)nie znalazłem porównania z żadnym kierunkiem technicznym dlatego chciałbym co myślicie? Może pomoże mi to podjąć decyzję.
pozdrawiam
kyszello

Powrót do góry
 Zobacz profil Gadu-Gadu  

Gratuluje dostania się :D
Przemyśl sprawe dobrze, sgh bywa przez złośliwych nazywane szkołą germanistyki handlowej( i wcale nie jest to przesada) :wink:
Co do perspektyw mozna powiedzięć że po obu uczelniach dobre, ale nieda sie ich ni jak porównać.
Nikt za ciebie decyzji nie opodejmie
trafnego wyboru życze

Powrót do góry

kyszello napisał(a):
Witam, dostałem się na studia dzienne na sgh i tu zaczyna się problem ponieważ jestem już studentem budownictwa na agh.
Niby od przybytku głowa nie boli ale 2 kierunków tak różnych nie pociagnę raczej. Wiem też że jednak lepiej mi idzie matma i fiza niż niemiecki.
Ogólnie mam 2 pytania:
Czy niemiecki tutaj BARDZO boli, czy tylko trochę ale każdy kiedyś go przejdzie?
Jak porównacie warunki studiowania i perspektywy po studiach z studiami technicznymi?

Decyzja dość ważna i tylko to skłania mnie do pisania na forum(inaczej bym się nie ośmieszał).
Podczas czytania forum(mogłem przegapić)nie znalazłem porównania z żadnym kierunkiem technicznym dlatego chciałbym co myślicie? Może pomoże mi to podjąć decyzję.
pozdrawiam
kyszello

Dzięki, że zabrałeś jakiemuś potencjalnemu kandydatowi miejsce, a teraz możesz z niego zrezygnować :P A co do perspektyw..na starcie będziesz miał lepiej w budownctwie zapewne, ale jak się dobrze wkręcisz, to po paru latach po skończeniu sghu możesz kompletnie budownictwo zdystansować :)

Powrót do góry
 Zobacz profil Gadu-Gadu  

Ja bym się zastanowił bardziej co chcesz w życiu robić, do czego cię bardziej ciągnie. Na perspektywy nie patrz, jeśli będziesz robił to co chcesz i lubisz to wyjdziesz na tym lepiej niż ktoś kto się zdecydował "bo dobre perspektywy".
PS: Zakładam, że na maturze zdawałeś niemiecki. Jeśli tak to nie powinno być bardzo ciężko (jeśli nie miałeś 100).

Powrót do góry

asd5005 napisał(a):
eśli tak to nie powinno być bardzo ciężko (jeśli nie miałeś 100).

CZemu jeśli nie miał 100, jak ktos jest dobry i porządnie zdał maturę to chyba nie będzie kłopotów

Powrót do góry

nie zdawalem matury z niemieckiego i jakos sobie radze :roll: poczatki byly trudne bo malo pamietalem ale teraz jest super!

Among thousands of comrades and ten thousand enemies, only you... only you made me forget my dream.
Powrót do góry

asertus napisał(a):
asd5005 napisał(a):
eśli tak to nie powinno być bardzo ciężko (jeśli nie miałeś 100).

CZemu jeśli nie miał 100, jak ktos jest dobry i porządnie zdał maturę to chyba nie będzie kłopotów

Bo jeśli ma się 100 pktów to jest duża szansa, że się będzie w jednej z najwyższych grup, a w takich jest dość ciężko. No chyba, że umie się dużo ponad te 100, bo ta matura i to co się ma w tych wyższych grupach (jak zresztą i w niższych) to dwie różne sprawy.

@nizikko
To tak jak ja, tylko ja nie miałem sobie za bardzo co przypominać ;). Kompletne 0 byłem. Też sobie jakoś radzę, ale trudności mam naprawdę duże. Wybitny brak talentu do tego języka (jak i każdego innego pewnie) robi swoje ale nie będę się przez jakiś tam brak zdolności poddawać przecież ;p.

Powrót do góry

Skoro już został poruszony ten temat, to czy może ktoś spróbować zaprognozować do jakiej pod względem zaawansowania grupy trafi się mając na maturze 66% z podstawowego niemieckiego? Mam nadzieję, że do jednej ze słabszych, gdyż wynik 66% jest zdecydowanie wyższy niż moje rzeczywiste umiejętności...

Każdy chce iść do nieba, ale nikt nie chce umierać...
Powrót do góry
 Zobacz profil Gadu-Gadu  

Jako, że zbaczamy z tematu (może przydałoby się utworzyć z tego nowy topic) to też mam pytanie w sprawie języków :) Jeżeli mam zdane CAE to na SGH będę mógł się uczyć od pierwszego roku na poziomie C2? :D

Powrót do góry
 Zobacz profil Gadu-Gadu  

mam zdane CPE i jak dotad nic mi to na SGH nie dalo :roll: a przynajmniej bezposrednio. posrednio stówka z matury dala mi mozliwosc chodzenia do wyzszej grupy. (prowadzonej przez najlepsza i najmilsza, moim zdaniem, lektorke w tej szkole, co jest tylko dodatkowym atutem ;))

inna sprawa sa przeliczniki wynikow z egzaminow zewnetrznych na egzamin jezykowy sgh (ten od programow wymian, ale wiecej o tym viewtopic.php?f=47&t=26883)

Among thousands of comrades and ten thousand enemies, only you... only you made me forget my dream.
Powrót do góry

No ja miałem niestety 85% z matury, a fajnie byłoby trafić do jakiejś wysokiej grupy :P

Powrót do góry
 Zobacz profil Gadu-Gadu  

moze zle sie wyrazilem: raczej trafilem tam przypadkiem. wydaje mi sie ze pierwsze jezyki sa losowo porozrzucane, choc w pierwszych 20 grupach nie brakuje osob z wysokimi wynikami :)

Powrót do góry

BartekW napisał(a):
Jako, że zbaczamy z tematu (może przydałoby się utworzyć z tego nowy topic) to też mam pytanie w sprawie języków :) Jeżeli mam zdane CAE to na SGH będę mógł się uczyć od pierwszego roku na poziomie C2? :D

od pierwszego roku wszyscy na SGH mają po prostu biznesowy angielski.
: D
:roll:

Protect your enthusiasm from the negativity of others.
Powrót do góry
 Zobacz profil Gadu-Gadu  

Pytania o języki proszę zadawać w Dziale CNJO!

Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutny, ponieważ nigdy nie wiesz, kto może się zakochać w Twoim uśmiechu.

Gabriel García Márquez

Dwie pokrywki
Powrót do góry
 Zobacz profil Gadu-Gadu  

To jak porównanie węża z koniem (zwierzęta nieprzypadkowe):D
Jestem po pierwszym roku SGH i zaczynam energetykę na polibudzie także sytuacja jest dość podobna. Jeśli masz głowę możesz tak rozplanować sgh że nie będziesz się tam przemęczał (ale też nie nauczysz się za dużo), dlatego musisz odpowiedzieć sobie na ważne pytanie "po co?";)
Jeśli dlatego że masz mało dziewczyn na kierunku, ze względu na świetny esgiehowy klimat studiowania (organizacje, wyjazdy), ze względu na obycie w świecie biznesu (bardzo to naciągane, tak mi się ładnie napisało:D sgh czasem uczy radzenia sobie w życiu) to TAK!
Jeśli po papier lub po to, by uczyć się ekonomii- zdecydowane RACZEJ NIE.
Zresztą zawsze możesz spróbować ciągnąć dwa i zrezygnować w trakcie;)

Powrót do góry